Lijek za otuđenje


Kada Isus govori o gladi, ne misli samo na tjelesnu glad nego i na glad za ljubavlju, razumijevanjem i toplinom. I On je iskusio osjećaj odbačenosti. Zna što znači biti usamljen, odbijen i ne pripadati nikamo. U današnjem društvu ova vrsta gladi je vrlo rasprostranjena i uništava mnoge živote. domove i države. Ne posjedovati ne znači samop ne imati krov nad glavom nego ne imati nekoga tko te razumije i tko se prema tebi odnosi s blagošću. Riječ je o otuđenju u kojemu se glasno čezne za osobom spremnom otvoriti vlastito srce i vrata usamljenom, bez doma i ljubavi.


Dužnici siromašnima


Naš život u siromaštvu potreban je jednako kao i naš rad. Tek ćemo u nebu vidjeti koliko dugujemo siromašnima što nam dopuštaju da preko njih ljubimo Boga.


Bez straha od srozavanja


Naše strogo siromaštvo naša je obrana. Ne želimo, poput drugih redova u povijesti, početi služiti siromašnima te nečujno prijeći u službu bogatima. Moramo živjeti poput njih. Razlika između njih i nas je u tome što su naši bijednici prisilno siromasi, dok mi to svojevoljno biramo. U institucijama koje vjerno primjenjuju zavjet siromaštva žive gorljivi vjernici bez straha od dekadencije.